Whitehat & blackhat SEO

Bij zoekmachineoptimalisatie(SEO) zijn er legale manieren en illegale manieren die men kan ondernemen om een site zo hoog mogelijk in de zoekresultaten laten komen. De legale manier valt onder de zogenoemde whitehat SEO en de illegale maniertjes en trucjes vallen onder blackhat SEO.

Zoals zo vaak duurt het op de legale manier ook met SEO wat langer om hoog te scoren in zoekmachines dan op de illegale wijze. Een wijs man heeft over dit dilemma dit gezegd: “The dark side stronger? No it is just easier and more seductive”. Op korte termijn kan door middel van blackhat Seo best succes gehaald worden, maar als het ontdekt wordt kan de zoekmachine uw website in zijn geheel eruit schrappen en kan het dus helemaal niet meer gevonden worden of het kan omlaag worden gezet.

Blackhat SEO

Een voorbeeld van blackhat SEO is cloaking. Dit gebeurde vooral vroeger veel. Men verstopte dan zoekwoorden die populair zijn in de meta-keywords van een website. Deze woorden worden alleen door de zoekmachine gelezen en de gewone bezoeker ziet hier niets van. Websites konden dan scoren op zoekwoorden die niets te maken hadden met hun onderwerp. Tegenwoordig herkennen zoekmachines dit en wordt dit ook bestraft. Ik zou u dus met klem willen adviseren hier niet aan te beginnen. Een andere manier om op bepaalde zoekwoorden hoog te scoren is om deze te spammen in de tekst. Teksten moeten normaal te lezen zijn. Dit is een wat minder erge manier dan bovengenoemde, maar ook hiervoor kun je een penalty krijgen zoals weer lager gerankt worden in de zoekmachine. Verder kun je beter ook geen links inkopen, want hier zal een penalty aan geven als het ontdekt wordt. Links moet je verkrijgen omdat je wat toevoegt aan het internet en door middel van linkbuilding. Ik wil hier alleen maar duidelijk maken dat u zeker moet zijn van de manier waarop u of uw ingehuurde SEOer te werk gaat.

Whitehat SEO

Whitehat seo is de legale manier om hoger te scoren in zoekmachines. Het duurt vaker langer om dan hoog te scoren, maar op de langere termijn zal hier veel meer resultaat mee gehaald worden. Google zegt tegen website houders dit:

“Make pages primarily for users, not search engines.”

Google zegt hier het volgende: maak je website voor bezoekers, niet voor de zoekmachine. Zorg ervoor dat je iets aan het internet toevoegt wat de bezoeker interessant en waardevol vind en je website komt vanzelf hoger. Dit zou in de ideale wereld natuurlijk het mooiste zijn, maar als dit helemaal zo zou gaan, dan zaten SEOers nu allemaal dus zonder baan. Je hebt manieren waardoor je beter scoort die wel legaal zijn, zoals goede teksten schrijven voor een zoekmachine, goede URLs hebben en een logische sitestructuur.