Wat zijn Cookies?

Om te kunnen volgen wat een bezoeker op een site doet (tracking) kan men gebruik maken van cookies. Het is van belang om te weten wat bezoekers doen om je site te kunnen optimaliseren. Zo kan je via programma’s als google analytics erachter komen hoe je site presteert en of gedane aanpassingen leiden tot de gewenste resultaten.

Cookies

Een cookie is een tijdelijk bestand wat op de computer van de gebruiker van een site word geplaatst om bepaalde informatie bij te houden van deze bezoekers (tracking). De data die dit oplevert kan dan weer gebruikt worden om de prestaties van een website te verbeteren. Als men een site die cookies hanteert voor het eerst bezoekt, zal er vaak een bericht verschijnen die vraagt of de bezoeker de cookies wil accepteren. Soms kun je de site niet bekijken als je deze tijdelijk bestanden niet accepteert. Ze kunnen meerdere dingen bijhouden, zoals:

• Websitevoorkeuren opslaan zodat als je ze de volgende keer bezoekt, de gebruikersnaam opgeslagen is.
  • Advertenties tonen op basis van voorkeuren van de bezoeker.
  • Volgen welke websites je vandaan komt of bezoekt
  • Welk land de bezoeker vandaan komt.
  • Welke browser er gebruikt wordt door de bezoeker.

De levensduur van cookies wordt bepaald via een meegegeven expiratiedatum/tijd. Als je deze bestandjes zelf wilt verwijderen van je computer vanwege bijvoorbeeld privacy dan kan dit wel. Dit moet vaak bij de opties en dan geschiedenis, maar dit verschilt per browser.