Linkbuilding, wat is het en waar moet op gelet worden?

Een van de belangrijkste onderdelen om een site hoog in google te laten komen is linkbuilding, maar wat is linkbuilding eigenlijk, waarom is dit zo belangrijk , wat zijn goede links en hoe pak ik dit aan. Deze vragen worden in dit artikel behandeld.

Wat is linkbuilding?

Dit is het opbouwen van de hoeveelheid links op andere websites die naar jouw website verwijzen.

Waarom is links opbouwen zo belangrijk?

Dit is om mensen een manier te geven om op jouw website te laten komen, maar het heeft ook een grote SEO-waarde. Google hecht er namelijk waarde aan als er veel links naar een website zijn, als er veel links naar een bepaalde pagina zijn zal die wel belangrijk/waardevol zijn. Google geeft deze sites een bepaalde autoriteit en zet ze hoger in google. Voorbeelden van sites met een hoge autoriteit zijn overheidssites, universiteitssites of wikipedia.
Een andere manier om te begrijpen hoe google inkomende links naar een website ziet is via het stemsysteem. Elke link naar een website wordt gezien als stem : hoe meer stemmen hoe je krijgt hoe belangrijker je website is voor google.

Wat zijn goede links?

Zoekmachines beoordelen links op 2 factoren

  • het aantal links naar je website
  • de kwaliteit van de links naar je website. Deze kwaliteit word beïnvloed door:
    • relevantie van de link
    • tekst van de link
    • autoriteit van de website die linkt

Relevantie link

Sluit de website die naar jouw website linkt goed aan op het onderwerp van jouw website? Verkoopt jouw website bijvoorbeeld voetbalshirtjes dan zou het waardevol zijn om een link van een voetbalsite te krijgen

Linktekst

Is het eerste wat een bezoeker ziet over het onderwerp van de pagina en daarom ook waardevol voor zoekmachines

Autoriteit

Een link van een grote populaire site is waardevoller dan een link van iemands persoonlijke homepage.

Deeplinks

Een link naar een dieper liggende pagina dan de homepagina. Deeplinks zijn waardevoller dan links naar de homepage.

Hoe kan ik links naar mijn site krijgen?

Nu we weten waarom links zo belangrijk zijn en wat goede links zijn, rijst de vraag hoe we dit moeten aanpakken. Hier zijn veel manieren voor. Hieronder behandel ik er een aantal.

Goede content

Allereerst zorgt goede content automatisch voor links. De tip die google geeft:
“De beste manier om ervoor te zorgen dat andere sites relevante links naar uw site toevoegen, is unieke, relevante inhoud maken die snel populair wordt op internet. Hoe nuttiger uw inhoud is, hoe groter de kans is dat iemand anders die inhoud waardevol voor zijn lezers vindt en een link ernaar toevoegt”. Om links naar je website te krijgen, zorg je eerst dat jouw website interessant genoeg is voor anderen om naar te linken

Hier is geen speld tussen te krijgen. Het is gewoon van groot belang dat je iets toevoegt aan het internet. Als bezoekers het nuttig/leuk/interessant vinden zullen er vanzelf links ontstaan van andere sites naar uw site.

Vragen om links

Je kan eigenaars van website persoonlijk een mailtje sturen met de vraag of zij een link van jouw website op hun website willen plaatsen. Je kunt dan het beste sites zoeken die wat te maken hebben met het onderwerp van uw website. Je zou dan bijvoorbeeld in ruil hiervoor ook een link op jouw pagina kunnen plaatsen als ze hierom vragen

Web directories of linkverzamelingen

Dit zijn sites die fungeren als internetgidsen. Een bekend voorbeeld van zo’n site is startpagina.nl. Zoek hier dan wel web directories die relevant zijn voor jouw onderwerp. Meld je niet zomaar aan bij elke web directory, het is namelijk niet zo dat hoe meer je er hebt, hoe beter het is. Over het algemeen moet hier niet teveel moeite in worden gestoken omdat links van deze pagina’s weinig waarde geven en vaak voor betaald moet worden.

Linkbait

Een stukje content wat geplaatst kan worden met het doel zo snel mogelijk veel verkeer en links naar jouw site te krijgen. Vaak geziene linkbait zijn top zoveel lijstjes, maar linkbait kan naast een tekst ook plaatje of filmpje zijn. Hoe je goede linkbait maakt en waaraan het voldoet zie je bij het nog te verschijnen blog over linkbait.

Iets om voor op te letten

Als je zelf wordt gevraagd om een link te plaatsen naar anderen dan moet je er wel op letten dat deze sites niet slecht bekend staan bij google of onveilig zijn. Deze links zijn schadelijk voor jouw site. Verder moet je weten dat links jou geen extra SEO-waarde geven, dus hiervoor hoef je het ook niet te doen.