Het belang van een goede sitestructuur

Om een website goed vindbaar te maken in zoekmachines is een weloverwogen sitestructuur belangrijk. Een goed zoektermenonderzoek ligt aan de basis van de gekozen structuur. In dit artikel komt terug wat van belang is bij het maken van een goede sitestructuur.

Een platte of diepe sitestructuur?

Een sitestructuur moet zowel voor de bezoeker als de zoekmachine duidelijk zijn. Voor bezoeker en zoekmachine is het belangrijk dat er in zo min mogelijk stappen naar het doel kan worden gegaan. Als er op een website vier of meer niveaus zijn dan heeft het een diepe sitestructuur. Dieper liggende pagina’s worden door de zoekmachine minder belangrijk geacht en zijn dus lastiger om goed vindbaar in te krijgen. Met behulp van (interne) links kun je deze diepe pagina’s wel belangrijker maken. Maar over het algemeen kun je dus beter belangrijke pagina’s hoger in de structuur zetten.

Nu is het niet zo dat je dan maar ten koste van alles zo min mogelijk niveaus moet maken en dus alles naast elkaar gaat zetten. Als je een grote website hebt met veel pagina’s dan zal dit heel onoverzichtelijk worden. Je moet streven naar een overzichtelijke logische structuur.

URL-structuur

Een goede URL-structuur is ook belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat de URL’s logisch zijn ten opzichte van de sitestructuur. Hier het voorbeeld van hoe de URL-structuur van EJOweb is.

Een belangrijk punt is dat als de gebruiker het einde van een link weghaalt, hij op het bovenliggende niveau uitkomt. Daarnaast is het belangrijk om logische/duidelijke namen te kiezen voor de URL. Ten eerste vanwege het overzicht van de bezoeker en ten tweede omdat dit de zoekmachine helpt het met indexeren waar de pagina overgaat. vergeet dus niet om het zoekwoord van een pagina in de URL te verwerken.

Broodkruimelpad

Breadcrumbs, in het Nederlands broodkruimels, laten de bezoeker zien waar op een website die zich op een moment bevindt. Breadcrumbs maken een bezoeker het makkelijk om stapjes terug te gaan en dus niet te verdwalen in de eindeloze pagina’s die er vaak op een website aanwezig zijn. Een site met breadcrumbs kan voorkomen dat een bezoeker gefrustreerd raakt en de pagina verlaat.

voobeeld breadcrump
Een voorbeeld van breadcrumbs

Zoekmachines waarderen gebruiksvriendelijkheid op een website en het gebruik van breadcrumbs verhoogt dit op een website. Een bijkomend voordeel is dat breadcrumbs voor extra interne links op een website zorgt. Dit helpt ook weer om beter gevonden te worden in Google.