Google Panda, Penguin en Hummingbird Vind je weg in deze beestenboel

Om websites een plekje te geven in de zoekresultaten gebruikt Google een “geheim” algoritme. Google werkt dit algoritme jaarlijks meer dan 500 keer bij. Vaak zijn dit kleine updates, maar af en toe vindt Google het tijd voor een grote update. De bekendsten hiervan dragen de naam Panda, Penguin en Hummingbird. In dit artikel geven we een duidelijk overzicht van elk van deze updates. EssentiĆ«le kennis als je wilt dat je website een hoge positie heeft.

Panda

Panda Google updateDe Panda update is gelanceerd in februari 2011 in de VS en kwam later dat jaar naar Nederland. Het doel van Panda was om websites met unieke, nuttige, goede content hoger in de zoekresultaten te krijgen.

Hoe pakt Google dit aan?

Google pakt dit aan door websites lager te plaatsen als er lage kwaliteit content op staat. Dan is de volgende logische vraag: wat vind Google content van lage kwaliteit? Dit is wat Google hieronder verstaat:

  • Duplicate content: content die gekopieerd is van andere websites. Google kan meestal goed achterhalen wie de originele maker van een stuk is.
  • “Dunne” pagina’s: pagina’s die maar weinig woorden bevatten zijn vaak niet erg nuttig voor bezoekers. Als je hele website uit zulke pagina’s bestaat is de kans groot dat je door Panda bestraft wordt. Een enkele pagina op je website met weinig woorden is geen probleem.

Hoe aan te pakken als je geraakt bent door Panda?

Als je website bestraft is door Panda zal die minder goed te vinden zijn en dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Je zult bovengenoemde problemen, dus duplicate content en “dunne” pagina’s, moeten verwijderen/verbeteren.

Als je deze aanpassingen hebt gedaan zul je pas verbetering zien als er weer een nieuwe Panda update is gedaan. Als deze er is geweest zul je nog geduldig moeten zijn, want dan moet de Google crawler ook nog weer je pagina’s bezoeken wat ook tijd kost. Het is een tijdrovende zaak om te herstellen van Panda en kan dus maar beter voorkomen worden.

Penguin

Penguin Google updateIn april 2012 deed Google Penguin uit de doeken. Een update die zich richt op links. Links van een andere website naar je eigen website (backlinks) is namelijk een belangrijke factor in het algoritme van Google om websites te rangschikken.

Ook Penguin heeft aardig wat stof doen opwaaien in de toenmalige SEO wereld. Het was toen namelijk goed gebruik om zoveel mogelijk links te verzamelen, ongeacht de kwaliteit van de link. Vele websites hebben door penguin hun goede rankings (tijdelijk) verloren.

Hoe pakt Google dit aan?

Hoewel het niet precies duidelijk is hoe Google links beoordeeld, zijn er 2 dingen die absoluut van belang voor een waardevolle link:

  • kwaliteit link: is de link van een betrouwbare, veilige site?
  • relevantie: heeft de website die een link naar je heeft geplaatst enig raakvlak met het onderwerp van je eigen website?

Hoe herstel je van Penguin?

Als je een straf hebt gekregen vanwege Penguin betekent het dat er schadelijke links naar je website zijn. Om dit onschadelijk te maken zul je dus deze links moeten identificeren en verwijderen. Hoewel dit simpel klinkt is dit vaak een hele tijdrovende klus. Daarnaast is het onduidelijk wanneer je weer beter gaat ranken, want van Penguin komen maar weinig updates uit en ook nog eens onregelmatig.

Als je dus aan het linkbuilden bent voor je website, ga dan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Een tip: als een link gratis en voor iedereen makkelijk te krijgen is, is het waarschijnlijk geen waardevolle link.

Hummingbird

Hummingbird kolibri Google updateDe Hummingbird zag het licht in augustus 2013. Hummingbird is een complete upgrade van het volledige algoritme dat Google gebruikt, hierin is het dus anders dan Panda en Penguin wat “slechts” onderdelen van het algoritme zijn. Het doel van Hummingbird is om de zoekvraag die mensen intypen in Google nog beter te beantwoorden.

Hoe doet Google dit?

Google doet dit door het algoritme zoekopdrachten beter te laten “begrijpen’ door het herkennen van synoniemen en thema’s. Als iemand nu bijvoorbeeld zoekt in Google naar het volgende: “wat is de beste plek om voetbalschoenen te kopen in Zwolle”, dan zal Google “plek” vervangen voor “winkel”.

Gestraft door Hummingbird?

Je website kan niet echt gestraft worden door Hummingbird. Het kan wel zo zijn dat je niet meer zo goed gevonden wordt als voorheen, omdat de content op je website niet waardevol is voor de bezoeker. Google heeft als doel om mensen die Google gebruiken zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag die ze intypen. Hummingbird is een middel om dit beter te doen.

Op de hoogte zijn van alle updates van Google?

Als je helemaal op de hoogte wilt zijn van de laatste updates zou ik je deze link aanraden: Moz Google Algorithm Change History. of stel je vraag op onze contactpagina.