Goede teksten schrijven voor het internet

Als je zelf teksten voor je website wilt schrijven zijn er een aantal punten waar rekening mee moet worden gehouden. Internetteksten zijn anders dan gedrukte teksten. Een internettekst moet heel snel boeien, want anders gaat de bezoeker snel naar een van de vele andere websites die er zijn. Ook moet er rekening gehouden worden met de zoekmachinebots die je website een plekje geven in de zoekresultaten. Mijn standpunt over dit onderwerp is dat de focus van een tekst ten alle tijden op de bezoeker moet liggen, maar het zou dom zijn om de zoekmachine helemaal te vergeten bij het schrijven.

internetteksten schrijven

Tips die belangrijk zijn voor bezoekers

Thema

Schrijf een internettekst met een  duidelijk thema gedachten. Probeer niet af te dwalen van dit thema. Probeer per pagina één onderwerp aan te snijden. Dit is ook voor zoekmachines belangrijk.

Doelgroep

Bepaal je doelgroep en houd deze in gedachten als je schrijft. Probeer in te bedenken wat zij belangrijk vinden.

Inleiding

Val direct met de deur in huis, maak niet eerst een uitgebreide inleiding. Mensen scannen namelijk een website en als het niet binnen een paar seconden duidelijk is waar het over gaat, dan vertrekken ze vaak direct weer van de website. Plaats dus ook geen uitgebreide welkomst inleiding.

Titel

Besteed veel aandacht aan een goede titel. Een titel is een mogelijkheid om een bezoeker zo te prikkelen dat ze verder willen lezen. Wees dus creatief en neem hier je tijd voor. Een titel is ook belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie, maar daar later meer over.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) als houvast

Probeer niet ten koste van alles SEO regeltjes in je teksten te verwerken. Het blijft het belangrijkste dat het voor de bezoeker een prettig te lezen stukje is. Het kan voor bezoekers heel hinderlijk zijn om steeds hetzelfde zoekwoord tegen te komen in de tekst. Probeer dan aan synoniemen van dat bepaalde zoekwoord te denken of omschrijf het woord. Als de kwaliteit van de tekst achteruit gaat als je het wilt optimaliseren voor zoekmachines, kun je dit beter achterwege laten.

Overige punten voor bezoekers

 • Maak korte zinnen.
 • Duidelijke structuur.
 • Probeer bijzinnen te vermijden.
 • Schrijf actief.
 • Maak niet te lange alinea’s.
 • 1 onderwerp per alinea.
 • Probeer teksten gemakkelijk te houden en vermijd moeilijke woorden en technische definities.
 • Wees consequent met de lezer aanspreken, dus óf met u óf met je.
 • Gebruik zo min mogelijk afkortingen, want lezers weten niet altijd wat ze betekenen.
 • Probeer spelfouten uit de teksten te houden.
 • Maak gebruik van opsommingslijstjes.
 • Maak je linkteksten zo dat je direct weet waar het naartoe leidt.
 • Gebruik relevante afbeeldingen.

Tips die belangrijk zijn voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekwoorden

Om gevonden te worden op bepaalde woorden die vaak worden ingetypt in zoekmachines, ofwel zoekwoorden, is het belangrijk om deze een aantal keer in de tekst terug te laten komen. Meestal is het goed om dit één keer in de inleiding, midden en slot te doen. Wees niet te ijverig met het spammen van zoekwoorden. Het moet niet storend zijn voor bezoekers. Ook kan Google besluiten een pagina lager in te delen als ze ontdekken dat een tekst teveel is geschreven voor de zoekmachine.

Titel

Zoekmachines zien ook als eerste de titel en dit is een belangrijke factor voor het bepalen van het onderwerp van een pagina. Probeer hier dus ook het zoekwoord in te verwerken. Het belangrijkste in een titel moet vooraan staan.

URL’s

Net zoals met de titel lezen zoekmachines ook de URL’s van een pagina en dit kan ze ook helpen met bepalen van het onderwerp. Het beste is dus om ook hier het zoekwoord in te verwerken. Deze pagina gaat over hoe je teksten op het internet moet schrijven, dus vandaar deze URL’s https://ejoweb.nl/blog/seo/goede-teksten-sc…oor-het-internet.

Overige korte punten die belangrijk zijn voor de zoekmachine.

 • Gebruik koppen (h1,h2 etc.).
 • Maak je linkteksten zo dat je direct weet waar het naartoe leidt.
 • Gebruik relevante afbeeldingen met een alternatieve tekst. zo kunnen zoekmachines ze ‘begrijpen’.

Een garantie op succes?

Als je tijdens het schrijven van internetteksten met al deze punten rekening houdt wil dit nog niet zeggen dat je artikel super zal scoren in Google. Het belangrijkste is dat je artikel iets toevoegt aan het internet en dat bezoekers er waarde aan hechten. Wel is het zo dat deze punten bij dragen aan het succes van een tekst.

Als je na al deze tips besluit om toch je teksten door iemand anders te laten schrijven neem dan een kijkje op deze pagina: SEO teksten.