De 404 pagina

De 404 pagina komt op elke website voor. Bij sommige websites is veel aandacht besteed aan de pagina en bij anderen is deze verwaarloosd. In dit artikel leg ik uit wat de 404-pagina is en waar een goede 404-pagina aan voldoet.

De 404 pagina

een niet geoptimaliseerde 404 paginaDe 404 pagina is de pagina waar een bezoeker op terecht komt als hij naar een niet (meer) bestaande pagina van een website surft. Het kan zijn dat de bezoeker hierop komt omdat hij een foutje maken bij het typen van de URL. Wanneer de inhoud van een pagina is verwijdert, maar de link nog niet, dan is er sprake van een schadelijke 404 fout. Zie dit artikel voor meer informatie over de 404 foutmelding.

De kans die een 404 pagina eigenlijk is

Als een bezoeker op een 404 pagina van de website terecht komt staat die op een tweesprong:

  • Hij kan besluiten om de pagina te verlaten.
  • Hij kan verder zoeken om toch op de gewenste pagina te komen.

De 404 pagina van uw website is een mogelijkheid om deze keuze te beïnvloeden. Het is zonde om bezoekers kwijt te raken, omdat je deze pagina niet geoptimaliseerd hebt. De 404 pagina fungeert dus eigenlijk als een soort vangnet, waardoor bezoekers niet (onnodig) ontsnappen.

Waar moet je rekening mee houden bij het maken van een 404 pagina?

Uiteindelijk zal het toch regelmatig voorkomen dat een bezoeker op de 404-pagina van de website terecht komt. Hier volgen een aantal punten om rekening mee te houden.

  • Zorg dat de 404 pagina dezelfde opmaak heeft als de rest van de website. Hierdoor weten bezoekers dat ze op dezelfde site zijn gebleven.
  • Probeer de bezoeker het gevoel te geven dat de fout niet bij hen ligt. Dit kan je proberen te bereiken door middel van humor. Op internet zijn veel voorbeelden van grappige 404-pagina’s te vinden
  • Help de bezoeker zijn weg te vinden op je website door bijvoorbeeld een zoekveld aan de 404 pagina toe te voegen. Of een lijst met alternatieven, zoals de meest bezochte pagina’s.

Kortom, zie de 404-pagina als een belangrijke onderdeel van je website en zorg ervoor dat bezoekers op je website blijven en snel terecht komen op de plek waar ze naar op zoek zijn.