De 404 foutmelding

404 is een foutmelding die wordt weergegeven als men naar een niet (meer) bestaande pagina gaat. Er zijn 2 hoofdoorzaken waardoor een 404 fout op het scherm verschijnt:

  • Een typefout van de bezoeker in de URL
  • Een link die naar een niet (meer) bestaande pagina verwijst

Zijn 404 fouten schadelijk?

Een typefout van de bezoeker kan altijd gebeuren, hier heb je geen invloed op. Het hebben van kapotte links daarentegen wel en moet zoveel mogelijk worden vermeden. Als websites veel 404 foutmeldingen hebben kunnen die slecht worden geïndexeerd door zoekmachines, omdat die de weg kwijt kunnen raken en van de site af gaan. Het is voor zoekmachines een teken dat de site niet goed onderhouden wordt en dit heeft een negatieve invloed op hoe de website word gerankt in de zoekmachines. Probeer dit dus te vermijden.

Hoe kan ik zien of mijn website 404 foutmeldingen heeft?

Om te zien of je website 404 foutmeldingen bevat kun je kijken of uw website crawlfouten (kapotte links) bevat. Dit kunt u doen met meerdere programma’s op het internet. Zelf gebruik ik hier het programma Google Search Console voor. Een ander programma dat kapotte links opspoort is Xenu’s link sleuth.

Hoe moet ik een 404 fout oplossen?

404 fouten van niet meer bestaande URL’s kun je oplossen door ze te herleiden naar een bestaande pagina. Dit kan met behulp van de 301-redirect. Zo zorg je er direct ook voor dat de SEO waarde die vroegere URL voor een groot deel overgaat in de nieuwe. Houd er wel rekening mee dat de pagina waar je met je 301-redirect naartoe linkt relevant is qua onderwerp.

Als er veel links van andere websites naar een niet meer bestaande pagina van jou website verwijzen kun je ervoor kiezen om hier toch weer een pagina met content te plaatsen of ook een 301-redirect gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je iets met die inkomende linkkracht doet, want het is zonde als dit onnodig verloren gaat.

Conclusie

Uiteindelijk kan het altijd gebeuren dat er aan de bezoeker een 404 pagina getoond wordt, zorg er dus voor dat je aandacht besteed aan een goede 404 pagina. Het is alleen zaak dat het niet onnodig gebeurd door fouten op je eigen website. Ik raad dus ook aan om regelmatig je website op 404 fouten te controleren.