Afbeeldingen goed op je website gebruiken

Het gaat bij SEO vaak over het optimaliseren van teksten voor zoekmachines. Hierdoor wordt soms vergeten dat afbeeldingen ook geoptimaliseerd moeten worden. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen helpen de vindbaarheid in zoekmachines te verhogen.

afbeeldingen van zwarte polaroid foto's

Auteursrechten

Als eerste wil ik vermelden dat je niet zomaar elk plaatje dat je op internet vind mag gebruiken op je eigen site. Controleer dus altijd eerst of er copyright zit. Als je zeker wilt weten of je een plaatje mag gebruiken kun je het beste kiezen uit plaatjes van sites die afbeeldingen aanbied die je gratis mag gebruiken. Een site die ik hier zelf regelmatig voor gebruik is pixabay. In Google kun je met behulp van geavanceerd zoeken ook instellen dat je alleen afbeeldingen te zien krijgt die rechten vrij zijn, ofwel gratis kunt gebruiken. Als je dan toch een afbeelding hebt gebruik waar jij niet de rechten op hebt kan het zijn dat degene die de rechten heeft eist dat je de foto van je website haalt en/of een schadevergoeding eist. Dit kan een duur grapje zijn en zonde van je geld, omdat het makkelijk is om te voorkomen.

Alt-tekst

Bij afbeeldingen heb je in WordPress de mogelijkheid om een alternatieve tekst (alt-tekst) in te voeren bij iedere afbeelding. Hiermee geef je aan de zoekmachine aan waar de afbeelding over gaat. Zoekmachines kunnen namelijk (nog) niet herkennen wat er op een afbeelding staat. Dus als je een afbeelding plaatst kun je hier kort beschrijven wat er wordt afgebeeld. Je moet hier geen hele lappen tekst in te plaatsen. Het is het beste om bij elke afbeelding die je plaatst een alt-tekst toe te voegen.

Naam van het document

Als je een afbeelding een bestandsnaam geeft die past bij wat er op afgebeeld staat help je zoekmachines weer een handje om de afbeelding te “lezen”. Een voorbeeld: Je maakt zelf een foto met je camera van een boom en deze wordt automatisch opgeslagen als dc00003423.jpeg. Zoekmachines kunnen hier geen nuttige informatie uithalen. In dit voorbeeld kun je het beter opslaan als boom.jpg, zo is het direct duidelijk wat er op de afbeelding staat.

Probeer afbeeldingen zo klein mogelijk te maken

De snelheid waarop een site laad is belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van een website. Zoekmachines vinden het belangrijk als een website gebruiksvriendelijk is en als een site traag laadt, zal die lager geplaatst kunnen worden. De grote van afbeeldingen hebben invloed op de laadsnelheid en moeten dan zo klein mogelijk worden gemaakt zonder dat ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. Dit kan met Photoshop of met behulp van online tools als tinypng. Ook zijn er in WordPress bepaalde plug-ins die dit voor je doen.

Kortom

Het is verstandig om wat aandacht te besteden aan afbeeldingen die je op je website plaatst. Door bovengenoemde punten uit te voeren haal je net iets meer uit je afbeeldingen.